Reklam Geyikleri

* * * * İçinde reklam, reklamcı geçen gevişler için uçsuz bucaksız otlaklarr !! * * * *

Yazar, art dir., müştem, stratejici, medyacı, araştırmacı, patron, müşteri... herkese açık. Katılmak isteyen arkadaşlar, lütfen, nerede ve hangi konumda çalıştıkları bilgisini reklamgeyikleri [a] gmail.com adresine bir e-posta ile ativersin.

Pazartesi, Eylül 11, 2006

Akçora Gömlekleri

Bir zamanlar Türkiye'de AKÇORA gömleklerini bilmeyen yokmuş. Zira tüm karayollarının kenarında, tabelalarda veya kayaların üzerinde "AKÇORA GÖMLEKLERİ" yazısı bulunmaktaymış.

İlginçtir ki Akçora gömleği giyen hiç kimseye rastlanmamış!

Nedenini biliyor musunuz?

Akçora gömlekleri, kamyon motorlarının içindeki piston gömleklermiş.
Ancak burada ilginç bir saptama var: Akçora gömleklerini üreten firma, alıcılarının, yani kamyon şoförlerinin markayı bilmeleri için yol kenarlarını seçmiş. Fakat yollarda seyahat edenler sadece şoförler olmadığından, aslında çok geniş bir kitlede "Akçora" markası bilinci yaratmış. Yani Akçora firması farkında olmadan bir değer yaratmış ama bu değerin sadece küçük bir kısmından yararlanmış.

Acaba, firma, gömlek üreten bir firmayla anlaşarak, "Akçora" markasının kullanım hakkını satmış olsa iyi olmaz mıydı?

Ne dersiniz ?

3 Comments:

At 1:52 ÖS, Blogger Haluk Mesci said...

Oben, harika bir yerden yakalamışsın !

 
At 9:45 ÖS, Blogger Erhan Başaran said...

Akçora markasının, bir ajansın elinden geçmediği gün gibi ortada.

Verilmek istenen mesajın, müşteriler tarafından (kitle değil) nasıl algılanacağını düşünen ortalama bir insan dahi "Akçora Piston Gömlekleri" demeyi seçerdi.

Ayrıca, Akçora ismi (ki zannedersem patronun soyadıdır) bir çok farklı ürüne yakışan bir isim. Reklam diline tercüme edersek:marka.

Emsan tencerelerini anımsar mısınız? Bir yıl kadar önce Emsan markası ile çalışmıştım. Çelik tencereler sınıfında Türkiye lideri olan bu marka, fabrikanın batması sonucu yabancı bir bankaya satılmıştı. Markanın yeni sahipleri sadece marka bilinirliğini kullanarak satış yapmaya başlamışlardı. Tencereleri toptancıdan alıp, üstlerine sadece emsan logosu vuruyorlardı.

Günümüzde markaların piyasa değerinin, şirket sermayesinden daha yüksek olabildiği de biliniyor. Ama Akçora Gömlekleri'nin sahipleri markalarının bilinirliğinden habersiz oldukları için muhtmelen markayı satmayı düşünmediler. Tahminimce gömlek firmasını kapatıp, Akçora Pirinçleri gibi marka yarattılar. Eh,bu da iyi yönetilmeyen markaların diğer bir sorunu olsa gerek.

(bütün bunları yazarken: "Acaba boyumu aşıyor muyum?"," Konuyu çok mu ciddiye alıyorum","Ustaların içinde boyumdan büyük laflar mı ediyorum?","ukalalık gibi anlaşılır mı?" sorular ve sorunların sancılarıyla yazdım. Kusurlarımı affedersiniz değil mi?)

 
At 11:08 ÖS, Blogger Haluk Mesci said...

Hangi kusurlar ??
: )

 

Yorum Gönder

<< Home